30/04/2025 | 4 min Lukuaika
Ilmainen kassajärjestelmä voi käydä kalliiksi

Ilmainen kassajärjestelmä kuulostaa aloittavan yrittäjän unelmalta. Todellisuudessa täysin maksuttomia vaihtoehtoja ei kuitenkaan ole olemassa. Kassajärjestelmästä syntyy aina kuluja, ja huolimattomasti valittu ”ilmainen” kassajärjestelmä voi lopulta tulla yllättävän kalliiksi.
Kassajärjestelmän valinta on yksi tärkeimmistä päätöksistä uuden yrityksen alkutaipaleella. Parhaimmillaan kassajärjestelmä ei ole pelkkä pakollinen kustannus, vaan arvokas apuväline. Se voi tuoda myös selkeitä säästöjä, kun tiedon käsittely, asiakaspalvelu ja kirjanpito helpottuvat. Jotta kassajärjestelmä tukisi yrityksen kasvua myös pitkällä aikavälillä, on tärkeää vertailla vaihtoehtoja huolellisesti. Tässä blogissa käymme läpi, mitä ilmaisena markkinoidut kassajärjestelmät oikeasti pitävät sisällään, mitä piilokuluja niihin voi liittyä ja miten varmistat, että järjestelmä on aidosti oikea valinta juuri sinun liiketoimintaasi.
Ilmainen kassajärjestelmä – ensimmäisten 30 päivän ajan
Moni palveluntarjoaja houkuttelee testaamaan omaa järjestelmäänsä ilmaisella kokeilujaksolla – usein esimerkiksi 30 päivän ajan. Tämä voi olla hyvä tapa tutustua kassajärjestelmän ulkoasuun ja perustoimintoihin, mutta ei useinkaan riitä selvittämään, miten hyvin järjestelmä toimii arjen tositoimissa. Vasta kokemuksen myötä kasvaa ymmärrys myös siitä, millaisia haasteita kassajärjestelmän kanssa voi tulla vastaan, ja millaisia liiketoiminnan kannalta tarpeellisia ominaisuuksia omalta järjestelmältään vaatii. Kuka haluaisi vaihtaa järjestelmää moneen kertaan kuukauden välein käydäkseen läpi kaikki markkinoilla olevat vaihtoehdot?
Monet ilmaisia kokeilujaksoja tarjoavat järjestelmät edellyttävät vuoden määräaikaista sopimusta, jonka irtisanominen kesken kauden voi olla mahdotonta. Jos yrityksesi kehittyy nopeasti, väärä valinta voi rajoittaa toimintaa tai kasvattaa kuluja yllättäen. Siksi on tärkeää valita kassaratkaisu, joka joustaa yrityksesi mukana.
Jos kokeilu kiinnostaa, varmista etukäteen ainakin seuraavat asiat:
- Jatkuuko kassajärjestelmän käyttö automaattisesti?
- Millaisia kuluja alkaa kertyä kokeilujakson jälkeen?
- Miten pitkä sopimus on kyseessä?
Meiltä Confirmalta saat kassajärjestelmän vuokralle juuri siksi aikaa kuin sitä tarvitset – 3 kuukauden irtisanomisajalla.

Mistä kassajärjestelmän hinta muodostuu?
Vaikka kassajärjestelmä voi vaikuttaa ensisilmäykseltä jopa ilmaiselta, selviävät kokonaiskustannukset vasta, kun ymmärrät, mitä kaikkea järjestelmään sisältyy. Kassaohjelmisto, kassalaitteet, lisäominaisuudet, integraatiot ja palvelut voivat sisältyä kuukausimaksuun tai tulla erillisnä kustannuksina.
Tutustu kassajärjestelmän kustannusrakenteeseen tarkemmin blogissamme ”Mistä kassajärjestelmän hinta muodostuu?” ja varmista, että hahmotat kokonaisuuden, josta kassajärjestelmän hinta koostuu.
Ilmainen kassajärjestelmä – ilman kassatyöasemaa
Moni ilmainen kassajärjestelmä toimii verkkoselaimessa ilman erillisiä kassalaitteita. Tämä voi riittää, jos kyseessä on yksittäinen myyntipiste, pieni verkkokauppa tai liiketoiminta on vielä hyvin kevyttä. Tällaisia järjestelmiä käytetään yleensä kuluttajille suunnatuilla laitteilla, kuten tableteilla ja läppäreillä, jotka eivät ole suunniteltuja kovaan kassatyöskentelyyn.
Jos asiakaspalvelua tehdään päivittäin ja myyntiä kertyy enemmän, on laitevalinnoilla suuri merkitys. Esimerkiksi kivijalkamyymälässä tarvitaan usein vähintäänkin kassanäyttö, kuittikirjoitin sekä maksupääte. Ammattikäyttöön suunnitellut kassalaitteet ovat toimintavarmempia ja helpommin huollettavissa – usein myös paremmilla takuilla. Ne tekevät kassalla asioinnista sujuvampaa niin henkilökunnallesi kuin asiakkaillesi.
Confirman kassaratkaisut räätälöidään aina yrityksesi tarpeiden mukaan. Peruspaketti sisältää kassajärjestelmän, raportoinnin ja tuen lisäksi kosketusnäyttökassan asiakasnäytöllä, integroidun maksupäätteen, kuittikirjoittimen, hiiren, näppäimistön sekä UPS-varavirtalaitteen. Kassalaitteet voi vuokrata edullisesti juuri siksi aikaa, kun niitä tarvitset, ja ne voidaan yhdistää joko provisio- tai kuukausihinnoiteltuun kassajärjestelmään.
Ilmainen kassajärjestelmä – vai kauniisti paketoitu provisio?
Ilmaisena mainostettu kassajärjestelmä perustuu usein siihen, että palveluntarjoaja veloittaa provision jokaisesta maksutapahtumasta. Provisiopohjainen hinnoittelumalli voi olla aidosti hyvä ratkaisu esimerkiksi silloin, kun liiketoiminta on vasta alussa ja kiinteät kustannukset halutaan pitää minimissä.
Vaikka provisiomallisessa kassajärjestelmässä ei tarvitsekaan maksaa kuukausimaksuja, ei järjestelmä ole oikeasti ilmainen – kulut kasvavat myynnin kasvaessa. Mitä enemmän myyt, sitä enemmän maksat. Provisiomallisen kassajärjestelmän kustannukset riippuvat aina myynnin määrästä sekä valitun ratkaisun laajuudesta.
Me Confirmalla emme mainosta ilmaisia kassajärjestelmiä, koska sellaisia ei ole olemassa. Sen sijaan autamme asiakkaitamme valitsemaan rehellisesti sen kassajärjestelmän hinnoittelumallin, joka on pitkällä aikavälillä heidän liiketoiminnalleen kannattavin: olipa se sitten provisiopohjainen tai kiinteähintainen.
Kaipaatko apua kassajärjestelmän valintaan?
Pyydä vertailulaskelma – autamme sinua löytämään oikean ratkaisun liiketoimintasi tarpeisiin.
Ilmainen kassajärjestelmä – joka rajoittaa kasvua
Ilmaisena markkinoidut kassajärjestelmät sisältävät usein ainoastaan vain perustason toiminnot, kuten tuotteiden lisäämisen ja maksujen vastaanoton. Ne voivat olla riittäviä aivan liiketoiminnan alkuvaiheessa, mutta monelle yrittäjälle tulee nopeasti vastaan tilanne, jossa järjestelmä ei pysty kasvamaan liiketoiminnan mukana.
Jo maltillisessakin myynnin kasvussa syntyy usein tarve myyntiraportteihin verotusta ja kirjanpitoa varten, varastonseurantaan sekä kanta-asiakasohjelmiin. Lisäksi monilla toimialoilla, kuten ravintoloissa tai erikoistavarakaupassa tarvitaan juuri kyseisen alan erityispiirteet huomioivia toimintoja, kuten pöytäkarttoja, väri- ja kokolajitelmia tai liittymiä muihin järjestelmiin. Ilmaisissa kassajärjestelmissä nämä ominaisuudet puuttuvat usein kokonaan tai ovat saatavilla vain lisämaksusta, jolloin ”ilmainen” kassajärjestelmä ei enää olekaan niin ilmainen.
Myös tekninen tuki, päivitykset ja laajennettavuus voivat puuttua – tai ne tarjotaan vasta maksullisessa versiossa. Ilmaisen kassajärjestelmän piilokustannukset paljastuvat usein vasta arjessa, kun ilmenee, ettei kassajärjestelmä vastaa enää kehittyvän liiketoiminnan tarpeita. Pahimmillaan tämä tarkoittaa järjestelmän vaihtamista juuri silloin, kun liiketoiminta todella käynnistyy – usein kiireessä ja lisäkustannuksin.
Ilmainen kassajärjestelmä – ei välttämättä edullisin vaihtoehto
Ilmainen kassajärjestelmä voi kuulostaa houkuttelevalta, mutta todellisuudessa täysin kulutonta vaihtoehtoa ei ole olemassa. Moni aloittava yrittäjä huomaa liian myöhään, että ilmaiseksi markkinoidun järjestelmän mukana ei tulekaan kaikkea tarvittavaa. Tällöin edessä voi olla kiireinen ja kallis järjestelmänvaihto. Fiksu päätös kassajärjestelmästä syntyy, kun tarkastelet vaihtoehtoja pitkän aikavälin hyödyt ja kulut mielessä – ei vain houkuttelevan lähtöhinnan perusteella.
📌 Vältä yllätykset ja muista tarkistaa ainakin nämä asiat ennen päätöksen tekoa:
- Mitä kassajärjestelmä todella sisältää ja mitä jää puuttumaan?
- Onko sopimus joustava vai sitooko se sinut pitkäksi aikaa?
- Sisältyykö järjestelmään tuki, päivitykset ja mahdollisuus laajentaa ohjelmistoa tarpeiden mukaan?
- Tukevatko ominaisuudet liiketoimintasi kasvua myös tulevaisuudessa?

Hyvä kassajärjestelmä palvelee liiketoimintaa ja käyttäjää
Hyvä kassajärjestelmä mukautuu liiketoimintasi vaiheisiin ja palvelee sitä kokonaisuutena. Ajantasainen ja kattava raportointi auttaa johtamaan liiketoimintaa tiedolla, ja helppokäyttöisyys tuo tehoa yrityksen arkeen.
Jeemly-kassajärjestelmämme sopii niin aloittavan yrityksen kuin usean ketjun toimijan tarpeisiin. Järjestelmä kasvaa mukanasi pala kerrallaan, ja voit lisätä siihen toimialakohtaisia ominaisuuksia tarpeidesi mukaan.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä

Blogi
Provisiomalli vs kuukausihinta: kumpi kassajärjestelmä sopii yrityksellesi?
Kassajärjestelmän kustannuksiin vaikuttaa paljon se, millainen hinnoittelumalli valitaan. Provisiomallinen ja kiinteähintainen kassajärjestelmä palvelevat eri tilanteita – mutta kumpi on kannattavampi juuri sinun yrityksellesi?
Lue lisää
Blogi
Ilmainen kassajärjestelmä voi käydä kalliiksi
Ilmainen kassajärjestelmä voi vaikuttaa houkuttelevalta, mutta täysin maksuttomia ratkaisuja ei ole – huolimattomasti valittu ”ilmainen” järjestelmä saattaa lopulta tulla yllättävän kalliiksi.
Lue lisää
Blogi
Mistä kassajärjestelmän hinta muodostuu?
Kassajärjestelmän hinta ei ole vain yksi numero, vaan kokonaisuus, joka koostuu ohjelmistosta, laitteista, palveluista ja hinnoittelumallista. Tässä blogissa pureudumme siihen, mitä kaikkea hinnan taustalla on, miten eri vaihtoehdot vaikuttavat kustannuksiin – ja mitä sinun kannattaa tietää ennen ostopäätöstä.
Lue lisää