Siirry sisältöön sitemap

05/01/2024 | 3 min Lukuaika

Kassajärjestelmä

Ilmainen kassajärjestelmä voi käydä kalliiksi

Tuoreen yrittäjän haave – ilmainen kassajärjestelmä – ei sellaisenaan voi toteutua. Kassajärjestelmästä syntyy aina kuluja, mutta se voi tuoda myös selkeitä säästöjä, kun tiedon käsittely, asiakaspalvelu ja kirjanpito helpottuvat hyvän järjestelmän avulla. Sopivaa kassajärjestelmää valittaessa kannattaa aina huomioida paitsi ratkaisun edullisuus, myös sen soveltuvuus juuri omaan liiketoimintaan.

Kassajärjestelmien vertailun tekevät haastavaksi niiden erilaiset hinnoittelu- ja palvelumallit. Hintahaitari on laaja, ja pakettien sisällöt erilaisia. Paras apusi järjestelmäkaupoilla on asiantunteva ja rehellinen myyjä, jolla on jo kokemusta vastaavasta toimialasta.

Verkostoidu myös muiden yrittäjien kanssa ja kysele heiltä kokemuksia ja vinkkejä: pyri selvittämään, miten kukin kassajärjestelmä palvelee yrityksen arjessa ja millaiseksi kokonaiskustannukset muodostuvat. Asiakkaidemme kokemuksiin voit tutustua asiakastarinoissamme.

Ilmainen – ensimmäisten 30 päivän ajan

Moni palveluntarjoaja houkuttelee testaamaan omaa järjestelmäänsä ilmaisella kokeilujaksolla. Tämä kerryttää kyllä kokemusta järjestelmästä, muttei juuri helpota vertailua. Kuka haluaisi vaihtaa järjestelmää moneen kertaan kuukauden välein käydäkseen läpi kaikki markkinoilla olevat vaihtoehdot?

Yksittäiset demo-testaukset valottavat järjestelmän ilmettä ja valikoita, mutta eivät vielä kerro, mihin järjestelmän ominaisuudet taipuvat tositoimissa. Vasta kokemuksen myötä kasvaa ymmärrys myös siitä, millaisia haasteita voi tulla vastaan ja millaisia liiketoiminnan kannalta tarpeellisia ominaisuuksia omalta kassajärjestelmältä kaipaa.

Autamme sinua kartoittamaan liiketoimintasi tarpeet ja löytämään toimintaasi sopivan kassajärjestelmän.

Mistä kassajärjestelmän kulut muodostuvat?

Kassajärjestelmä hankitaan yleisimmin kuukausimaksulla. Paketista riippuen kuukausimaksu voi pitää sisällään kassalaitteet, kassaohjelmiston, lisäominaisuuksia ja palveluita.

Kassalaitteisiin kuuluvat tarpeen mukaan kassatyöasema, korttimaksupääte, viivakoodinlukija ja kassalaatikko. Kokonaishintaan vaikuttavat myös kassojen, maksupäätteiden ja toimipisteiden tai verkkokauppojen määrä. Kassaohjelmisto sisältää esimerkiksi kassatoiminnot, laskutuksen sekä myynti- ja ostotilaukset. Lisäominaisuuksina kokonaisuuteen voi liittää maksupääteintegraation, laskupalvelun ja sähköisen tilitoimistoliittymän tai nettiajanvarauksen. Palveluihin kuuluvat mahdollinen asennus- ja käyttöönottopalvelu sekä tuki- ja kehityspalvelusopimus. Sopimuksesta riippuen nämä voidaan joko sisällyttää kuukausimaksuun tai laskuttaa erikseen.

Selvitä aina mahdolliset asennuskulut ja saatavilla oleva tuki ongelmatilanteiden varalta. Esimerkiksi palveluntarjoajan kumppaniverkosto vaikuttaa siihen, miten helppoa apua on saada akuuteissa ongelmissa paikan päälle.

Yhteenvetona kassajärjestelmän hinnoitteluun vaikuttavat muun muassa:

  • Kassajärjestelmäpaketin sisältö
  • Lisäominaisuudet
  • Korttimaksupäätteen hinta
  • Korttimaksupäätteiden määrä
  • Kassojen määrä
  • Toimipisteiden ja/tai verkkokauppojen määrä
  • Mahdolliset maksupalkkiot

Huomioi sopimuskauden kesto

Monet ilmaisia kokeiluja tarjoavat ohjelmistot edellyttävät vuoden määräaikaista sopimusta, jonka irtisanominen kesken kauden on mahdotonta. Jos liiketoimintasi kasvaa tuona aikana ennakoitua nopeammin, saatat olla naimisissa kassajärjestelmän kanssa, joka ei enää palvele tarpeitasi tai osoittautuu muuten vääräksi valinnaksi. Tarvittavien lisäominaisuuksien tai -laitteiden myötä kulut voivat karata nopeasti.

Meiltä saat vuokrattua kassajärjestelmän juuri siksi aikaa, kun tarvitset. Lue lisää kassajärjestelmän vuokrauksesta.

Ilmainen kassajärjestelmä – ja roima provisio

Ilmainen kassajärjestelmä voi perustua maksupalkkioon, joka ostotapahtumista maksetaan palvelun tarjoajalle. Maksupalkkiot vaihtelevat eri palveluntarjoajien välillä, mutta käytämme esimerkkilaskelmassa korttitapahtumaprovisiona 1,95 prosenttia. Vertailukohteena käytämme aloittavan yrityksen tarpeisiin soveltuvaa Jeemly Start -kassajärjestelmää, jonka hinta on 28 € kuukaudessa. On tärkeää huomioida, että lopullista ostopäätöstä ei kuitenkaan kannata tehdä pelkän hinnan perusteella, vaan myös muita järjestelmien ominaisuuksia on hyvä vertailla.

Näin vertailet maksupalkkiota ja kuukausimaksua

Milloin 28 € kuussa sitten on vähemmän kuin 1,95 % korttitapahtumien määrästä? Silloin, kun myyt yli 1 436 eurolla. Jos myyntipäiviä on viikossa seitsemän, tarkoittaa tämä noin 47 € myyntiä/päivä. Jos taas teet kauppaa viitenä päivänä viikossa, summa täyttyy, kun päivittäinen myyntisi on keskimäärin 70 €.

Entäpä, jos liikevaihtosi on merkittävästi suurempi? Esimerkiksi 10 000 €:n kuukausittainen liikevaihto tarkoittaa, että maksat ”ilmaisesta” kassaohjelmasta 195 € kuukaudessa. Tässä vaiheessa saat jo kattavan, toimialakohtaisesti räätälöidyn kassajärjestelmän, joka palvelee toimintaasi monipuolisesti. Liiketoiminnan tavoitteet ja kehittyminen kannattaa siis pitää mielessä jo kassajärjestelmää valittaessa.

Yksinkertaisuudessaan maksupalkkion määrä myynnistä lasketaan kaavalla myynti x 0,0195= maksupalkkion määrä euroina.

Kun punnitset kuukausimaksutonta, maksupalkkioon perustuvaa järjestelmää, huomioi lisäksi sen vaikutukset myyntikatteeseen. Jos loppusummasta maksetaan palveluntarjoajalle 1,95 %, on katteesta katoava prosenttiosuus selvästi suurempi.

Kaipaatko apua kassajärjestelmän kannattavuuden laskemisessa? Milloin viimeksi olet kilpailuttanut kassajärjestelmäsi kustannuksia?

Ilmainen kassajärjestelmä – ilman kassatyöasemaa

Edullisimmat kassajärjestelmät toimivat ilman varsinaisia kassalaitteita. Niitä käytetään yleensä tietokoneen tai tabletin kautta verkkoselaimessa eli internet-yhteyden varassa. 

Selainpohjaiset ohjelmistot palvelevat hyvin tilapäistä yritystoimintaa tai hitaampaa kaupankäyntiä. Tällöin käytettävät laitteet on kuitenkin suunniteltu kuluttajakäyttöön, eivätkä ne välttämättä sovellu vilkkaaseen päivittäiseen kassatyöhön vuosiksi eteenpäin.

Huomioi laitevalinnoissasi selainpohjaisten ohjelmistojen responsiivisuus eli mukautuminen erikokoisille näytöille. Mieti lisäksi laitteen sijoittelua ja käytettävyyttä sekä asiakaspalvelutilanteen sujuvuuden että turvallisuuden näkökulmasta.

Kivijalkamyymälä tarvitsee yleensä kassapaketin, joka sisältää vähintään näytön, viivakoodinlukijan ja maksukortinlukijan. Kevyemmät laitepaketit palvelevat liiketoimintaa, jossa tuotteiden tai palveluiden ja asiakkaiden määrä on maltillinen tai käytössä on pelkkä verkkokauppa.

Ammattilaiskäyttöön tarkoitetuissa laitteissa on kuluttajalaitteita kattavammat takuu- ja huoltoehdot, ja niitä tarjotaan myös leasing-sopimuksella. Kassalaitteet saattavat sisältyä myös kassajärjestelmän kuukausimaksun hintaan.

gradient background
Jeemly-kassaratkaisut vauhdittavat niin aloittelevan yrittäjän kuin konkarinkin myyntiä.

Hyvä kassajärjestelmä palvelee liiketoimintaa ja käyttäjää

Hyvä kassajärjestelmä mukautuu liiketoimintasi vaiheisiin ja palvelee sitä kokonaisuutena. Ajantasainen ja kattava raportointi auttaa johtamaan liiketoimintaa tiedolla, ja helppokäyttöisyys tuo tehoa yrityksen arkeen.

Jeemly-kassajärjestelmämme sopii niin aloittavan yrityksen kuin usean ketjun toimijan tarpeisiin. Järjestelmä kasvaa mukanasi pala kerrallaan, ja voit lisätä siihen toimialakohtaisia ominaisuuksia tarpeidesi mukaan.