Siirry sisältöön sitemap

31/03/2025 | 4 min Lukuaika

Verkkokauppa

Verkkokaupan saavutettavuus 2025 – Mikä muuttuu ja miten vastata vaatimuksiin?

Tommi Prusti

Tommi Prusti

Software Developer

Verkkokaupan saavutettavuusdirektiivi asettaa uusia vaatimuksia verkkokauppa-alustoille

Verkkokaupan saavutettavuus on viime vuosina noussut yhä tärkeämmäksi osaksi digipalveluiden suunnittelua. Saavutettavuus ei ole enää pelkkä hyvä käytäntö, vaan myös lakiin perustuva velvoite: verkkokaupan saavutettavuusdirektiivi tuo mukanaan konkreettisia vaatimuksia, jotka kuluttajaverkkokauppojen on täytettävä kesäkuuhun 2025 mennessä.

Tässä blogissa kerromme, mitä verkkokauppiaan on tärkeää tietää saavutettavuusdirektiivistä sekä mitä vaatimuksia direktiivi asettaa verkkokaupan teknologialle ja sisällöntuotannolle. Lisäksi kerromme, miksi saavutettavuus kannattaa ottaa osaksi verkkokaupan kehitystyötä jo aikaisessa vaiheessa.

Mikä on saavutettavuusdirektiivi?

Saavutettavuusdirektiivi eli esteettömyysdirektiivi (European Accessibility Act) on EU:n laajuinen säädös, jonka tavoitteena on parantaa tuotteiden ja palveluiden saatavuutta kaikille, fyysisistä tai kognitiivisista ominaisuuksista riippumatta. Se edistää yhdenvertaisuutta ja helpottaa digitaalisten palveluiden käyttöä Euroopan laajuisesti.

Suomessa saavutettavuusdirektiivi on toimeenpantu uudistamalla vuoden 2019 digipalvelulakia. Vuonna 2023 voimaan tulleet muutokset toivat lain piiriin myös monet yksityisen sektorin kuluttajapalvelut, kuten verkkokaupat. Verkkokaupat ovat erityisen keskeisessä asemassa, sillä niiden käyttäjäkunta on laaja ja ostotapahtumat perustuvat pitkälti itsenäiseen asiointiin digitaalisessa ympäristössä.

Verkkokauppojen on jatkossa täytettävä saavutettavuusvaatimukset, saavutettavuusseloste ja palautelomake

Mitä verkkokaupan saavutettavuus vaatii?

Digipalvelulain mukaan kaikkien uusien kuluttajille suunnattujen verkkokauppojen on 28.6.2025 alkaen täytettävä saavutettavuusvaatimukset. Ennen tätä ajankohtaa julkaistuja verkkokauppoja koskee viiden vuoden siirtymäaika. Saavutettavuusvaatimukset eivät koske mikroyritysten verkkokauppoja.

Tekniset vaatimukset: Verkkokaupan tulee täyttää eurooppalaisen standardin EN 301 549 mukaiset saavutettavuuskriteerit, jotka perustuvat suurelta osin WCAG-ohjeistukseen.
Saavutettavuusseloste: Verkkokaupassa on oltava saavutettavuusseloste, jossa kerrotaan mm. palvelun saavutettavuuden tila ja mahdolliset puutteet.
Palaute saavutettavuudesta: Käyttäjille on tarjottava mahdollisuus antaa palautetta saavutettavuudesta, ja tähän palautteeseen on vastattava 14 päivän kuluessa.

Mitä saavutettava verkkokauppa tarkoittaa käytännössä?

Verkkokaupan saavutettavuus voidaan jakaa kahteen osa-alueeseen: verkkokaupan tekninen saavutettavuus ja verkkokaupan sisällön saavutettavuus. Käytännössä tekninen saavutettavuus tarkoittaa, että esimerkiksi sivuston rakenne ja navigointi tukevat sujuvaa käyttöä niin näppäimistöllä, ruudunlukijalla kuin mobiililaitteilla. Sisällön osalta keskeistä taas on ymmärrettävä kieli ja looginen esitystapa.

Verkkokaupassa tulee siis jatkossa huomioida esimerkiksi seuraavat yksittäiset saavutettavuuselementit:

– Kuvien vaihtoehtoiset tekstit (alt-tekstit)
– Riittävä värikontrasti tekstien ja taustan välillä
– Verkkokaupan navigointi näppäimistön avulla
– Looginen ja helposti hahmotettava sivurakenne

Verkkokauppa-alustoilla, joissa saavutettavuus on huomioitu jo teknisessä toteutuksessa, näiden vaatimusten täyttäminen on usein huomattavasti sujuvampaa.

Confirman verkkokauppa-alustat vastaavat saavutettavuusdirektiivin vaatimuksiin hyvin

Miten Confirma on varautunut saavutettavuusdirektiiviin?

Saavutettavuusdirektiiviin on herätty verkkokauppakentällä toden teolla vasta määräajan lähestyessä. Meillä Confirmalla saavutettavuus on ollut osa verkkokaupan kehitystyötä jo vuosia – erityisesti konsernimme julkisen sektorin asiakkuuksien kautta syntynyt osaaminen on antanut meille vahvan pohjan rakentaa saavutettavia ohjelmistoratkaisuja myös yksityisen sektorin tarpeisiin.

Kun saavutettavuus on huomioitu jo verkkokaupan rakenteessa ja suunnitteluperiaatteissa, sen toteuttaminen ei vaadi erillisiä korjauskierroksia. Tämä antaa asiakkaillemme etumatkaa ja vähentää riskejä sääntelyn tiukentuessa.

Miksi saavutettavuus kannattaa huomioida jo nyt?

Vaikka olemassa oleville verkkokaupoille on asetettu siirtymäaika, kannattaa saavutettavuus huomioida jo hyvissä ajoin. Verkkokaupan saavutettavuus ei ole pelkkä velvoite, vaan myös tärkeä kilpailuetu:

Laajempi asiakaskunta: Saavutettava verkkokauppa palvelee laajemmin erilaisia käyttäjiä, jolloin potentiaalinen asiakaskunta laajenee.
Parempi käyttäjäkokemus: Selkeä ja helppokäyttöinen verkkokauppa parantaa ostokokemusta.
Paremmat konversiot: Positiivinen asiakaskokemus näkyy esimerkiksi ostoskorin hylkäysten vähenemisenä sekä konversioprosentin paranemisena.
Hakukonenäkyvyys: Saavutettavuuselementit ovat yksi hakukoneiden näkyvyyskriteereistä.
Vastuullisuus ja brändi: Saavutettavuus rakentaa luottamusta ja vahvistaa positiivista brändimielikuvaa.

Confirman kehitystyössä saavutettavuus on ollut osa kokonaisvaltaista verkkokauppasuunnittelua jo ennen saavutettavuusdirektiivin voimaantuloa, mikä antaa asiakkaillemme vahvan etumatkan.

gradient background checkmark

Miten verkkokauppias voi valmistautua saavutettavuusvaatimuksiin?

Verkkokaupan saavutettavuusdirektiiviin valmistautuminen kannattaa aloittaa jo nyt. Näin pääset ajoissa kiinni mahdollisiin kehityskohteisiin ja vältät viime hetken kiireen.

✅ Checklist: 6 askelta verkkokaupan saavutettavuusdirektiivin noudattamiseen
  1. Arvioi nykytilanne: Selvitä, miten verkkokauppasi vastaa tällä hetkellä saavutettavuusvaatimuksiin – teknisesti ja sisällöllisesti.
  2. Varmista alustan tekniset valmiudet: Varmista, että verkkokauppa-alustasi tukee saavutettavuusvaatimuksia – erityisesti EN 301 549 -standardia.
  3. Huomioi sisältöjen saavutettavuus: Kouluta sisällöntuottajia ymmärrettävän kielen, alt-tekstien ja loogisen rakenteen merkityksestä.
  4. Tee saavutettavuusseloste: Laadi verkkokauppaasi saavutettavuusseloste, joka kertoo palvelun saavutettavuuden tilasta ja mahdollisista rajoitteista.
  5. Perusta palautekanava: Luo kävijöille helppo tapa antaa saavutettavuuspalautetta – esimerkiksi palautelomake. Muista vastata palautteeseen 14 päivän kuluessa.
  6. Pysy ajan tasalla: Saavutettavuus ei ole kertaluontoinen projekti. Me huolehdimme siitä, että alustan tekninen toteutus pysyy ajan tasalla – sinun tarvitsee keskittyä vain sisältöihin.

Traficomin ylläpitämä saavutettavuusvaatimukset.fi tarjoaa kattavaa tietoa saavutettavuusdirektiivin taustasta, digipalvelulain vaatimuksista sekä siitä, miten saavutettavuuden toteutumista valvotaan Suomessa.

gradient background
Flowvy-verkkokaupparatkaisu kaikenkokoisille yrityksille
Confirma Activen asiakasviestinnän automaatiot tehostavat kuntokeskuksesi asiakasviestintää.

Sinua saattavat kiinnostaa myös

Tuotenavigaation suunnittelu on olennaista verkkokaupassa.

13.11.2024 | 2 min Lukuaika

Selkeytä verkkokauppasi rakenne ja kasvata myyntiäsi

Miten asiakkaat löytävät verkkokauppaasi ja vastaavasti kaupastasi etsimänsä tuotteet? Molempiin vastauksena on tuotteiden huolellinen kategorisointi, jonka avulla asiakkaasi voi helposti navigoida kaupassasi eri tuotekategorioiden välillä. Selkeä ja käyttäjäystävällinen tuotenavigointi on kriittinen osa verkkokauppaa – sen avulla kauppasi joko menestyy tai epäonnistuu.

Lue lisää
Confirma blogi: 3 vinkkiä miten valmistautua Black Fridayhin

04.11.2024 | 3 min Lukuaika

Verkkokauppias, näin valmistaudut Black Fridayhin

Black Friday on yksi verkkokaupan suurimpia vuosittaisia myyntitapahtumia, ja siihen valmistautuminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Nappaa talteen 3 vinkkiämme onnistuneeseen Black Friday-kampanjointiin.

Lue lisää