26/03/2025 | 2 min Lukuaika
HTJ2 muuttaa isännöinnin arkea – näin valmistaudut huoneistotietojärjestelmän uuteen vaiheeseen

HTJ2 on tulossa, ja se muuttaa pysyvästi tapaa, jolla taloyhtiöiden tietoja hallinnoidaan. Jatkossa myös taloyhtiön kunnossapitoon ja talouteen liittyvät tiedot on siirrettävä lakisääteisesti Maanmittauslaitoksen ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään.
Huoneistotietojärjestelmän laajennuksen tavoitteena on koota taloyhtiöiden tiedot yhteen järjestelmään mahdollisimman tarkasti ja yhdenmukaisesti.
Tässä blogissa kerromme, mitä HTJ2 tarkoittaa käytännössä, mitä tietoja on siirrettävä, millä aikataululla – ja miten Confirman Domus-isännöintijärjestelmä helpottaa valmistautumista.
Mitä tietoja huoneistotietojärjestelmään lisätään?
HTJ2:n myötä huoneistotietojärjestelmään lisätään taloyhtiöistä aiempaa laajempi tietosisältö, kun mukaan tulevat kunnossapito- ja muutostyöt, laina- sekä vastiketiedot. Tavoitteena on, että nämä tiedot liikkuvat eri järjestelmien välillä sujuvasti ja mahdollistavat valtakunnallisesti yhtenäisen tiedonhallinnan.
Tiedonsiirtovelvollisuus perustuu lakiin ja koskee kaikkia yli viiden huoneiston asunto-osakeyhtiöitä sekä pienempiä yhtiöitä, jos niillä on huoneistokohtaista lainaa.
Tietojen siirto tapahtuu joko suoraan isännöintijärjestelmästä HTJ2-rajapinnan kautta tai Maanmittauslaitoksen verkkopalvelussa. Verkkopalvelu on suunnattu erityisesti niille taloyhtiöille, joilla ei ole käytössään isännöintijärjestelmää tai joiden isännöintijärjestelmästä ei löydy tarvittavaa rajapintaa huoneistotietojärjestelmään.
Vaikka huoneistotietojärjestelmän toinen vaihe laajentaakin järjestelmästä löytyvää taloyhtiökohtaista tietosisältöä huomattavasti, se ei kuitenkaan vielä riitä korvaamaan isännöitsijäntodistusta.
Mitä tietojen siirtovelvollisuus tarkoittaa isännöinnin kannalta?
1.6.2025 alkaen huoneistotietojärjestelmään siirretään taloyhtiöiden vanhat kunnossapito- ja muutostyötiedot. Aikaa tiedonsiirtoon on 30.6.2026 asti, joten kiirettä ei vielä ole. Tiedot viedään huoneistotietojärjestelmään vain niistä hankkeista, jotka on kirjattu myös isännöitsijäntodistukseen. Näiden vanhojen hankkeiden osalta huoneistotietojärjestelmässä riittävät minimitiedot: taloyhtiön Y-tunnus, hankkeen nimi, toimenpidelaji ja toteutusvuosi.
1.7.2026 alkaen siirrytään jatkuvaan tiedonsiirtoon, jolloin HTJ2 tuo isännöinnille uudenlaisen rutiinin. Huoneistotietojärjestelmään on jatkossa päivitettävä taloyhtiön ja osakkaiden teettämät kunnossapito- ja muutostyötiedot sekä kunnossapitotarveselvitys vähintään kerran vuodessa, kuukauden kuluessa varsinaisesta yhtiökokouksesta.Uusien hankkeiden osalta huoneistotietojärjestelmässä vaaditaan laajempi tietosisältö kuin vanhojen kohdalla, eli yllämainitut minimitiedot eivät enää tässä vaiheessa riitä.
Myös lainaosuuksien ja vastikkeiden osalta pohjatiedot on vietävä huoneistotietojärjestelmään 30.6.2026 mennessä. Tämän jälkeen ne tulee päivittää vuosittain vastikkeiden määrään vaikuttavan yhtiökokouspäätöksen perusteella ja aina, kun osakas maksaa lainaosuutensa pois. Tiedot on päivitettävä myös silloin, kun isännöitsijäntodistuksen tilaamiseen oikeutettu taho – kuten osakas – tätä pyytää.
HTJ2 tuo mukanaan muutoksen, jossa tiedonsiirtoon ei enää tarvita taloyhtiön hallituksen päätöstä, toisin kuin huoneistotietojärjestelmän ensimmäisessä vaiheessa. Maanmittauslaitos ei myöskään käsittele ilmoitettuja tietoja, vaan ne päivittyvät huoneistotietojärjestelmään välittömästi.
Miten valmistautua HTJ2-vaiheeseen Domus-isännöintijärjestelmässä
Domus-isännöintijärjestelmään on kehitetty muuntotyökalu, jonka avulla vanhat hankkeet ja osakasmuutostyöt voidaan helposti muuntaa HTJ-muotoon. Tarvittaessa tiedot voidaan myös kopioida muuntotyökaluun erillisistä dokumenteista. Muunnon jälkeen tiedot päivitetään huoneistotietojärjestelmään vaivattomasti HTJ2-rajapinnan kautta.
Vanhojen tietojen vientiin voi valmistautua varmistamalla, että tarvittavat tiedot löytyvät joko Domuksesta tai sähköisistä dokumenteista. Muuntotyökalun ansiosta esimerkiksi vanhoille hankkeille tarvitsee määrittää manuaalisesti vain toimenpidelaji.
Uusi muuntotyökalu on suunniteltu helpottamaan ja nopeuttamaan tiedonsiirtoa huoneistotietojärjestelmään, ja se toimitetaan kaikille Domus-isännöintiratkaisua käyttäville ennen siirtymävaiheen alkua.
Koska HTJ2 tuo mukanaan isännöinnille uusia velvoitteita, voi olla tarpeen tarkistaa myös isännöintisopimusten sisältö. Vaikka tiedonantovelvollisuus on taloyhtiöllä, käytännön toteutus on usein isännöitsijän vastuulla. Muutoksista on hyvä keskustella avoimesti taloyhtiön hallituksen kanssa.
Näin valmistaudut HTJ2-vaiheeseen – tärkeimmät kohdat tiivistettynä
HTJ2 tuo isännöinnille uusia velvoitteita ja rutiineja, mutta hyvällä valmistautumisella siirtymä onnistuu hallitusti. Alla tärkeimmät asiat tiivistetysti:
- Huoneistotietojärjestelmän (HTJ) toisessa vaiheessa siirretään Maanmittauslaitokselle taloyhtiöiden kunnossapito- ja muutostyötiedot sekä laina- ja vastiketiedot.
- Pohjatiedot on siirrettävä huoneistotietojärjestelmään 1.6.2025-30.6.2026 välisenä aikana
- 1.7.2026 alkaen siirrytään jatkuvaan tietojen ilmoittamiseen
- Confirman Domus-isännöintijärjestelmän HTJ-työkalu tekee tietojen viennistä sujuvaa ja vaivatonta.
Etsitkö HTJ2-yhteensopivaa isännöintijärjestelmää?

Ota yhteyttä
Uusimmat blogimme

14.04.2025 | 5 min Lukuaika
Mistä kassajärjestelmän hinta muodostuu?
Kassajärjestelmän hinta ei ole vain yksi numero, vaan kokonaisuus, joka koostuu ohjelmistosta, laitteista, palveluista ja hinnoittelumallista. Tässä blogissa pureudumme siihen, mitä kaikkea hinnan taustalla on, miten eri vaihtoehdot vaikuttavat kustannuksiin – ja mitä sinun kannattaa tietää ennen ostopäätöstä.

11.04.2025 | 4 min Lukuaika
Säästä aikaa ja rahaa sähköisellä taloushallinnolla
Sähköinen taloushallinto vähentää manuaalista työtä, nopeuttaa kirjanpitoa ja vähentää virheiden riskiä. Confirma NetBaronin taloushallinto-ohjelmisto automatisoi suuren osan arjen talousrutiineista.

09.04.2025 | 2 min Lukuaika
Confirma NetBaron menestyi jälleen palkkaohjelmistojen vertailussa
Tilisanomien tuoreessa palkkaohjelmistotutkimuksessa arvioitiin 22 palkkaohjelmistoa. Confirman NetBaron ohjelmisto sijoittui tutkimuksessa kolmen parhaan joukkoon.