30 juni 2025 | 3 min Läs
HTJ2 förändrar vardagen inom fastighetsförvaltning – så förbereder du dig

HTJ2 är på väg och kommer att förändra hur uppgifter om husbolag hanteras – för gott. Framöver måste även information om underhåll och ekonomi rapporteras lagstadgat till Lantmäteriverkets bostadsdatasystem.
Syftet med HTJ2 är att samla uppgifter om husbolag i ett enhetligt system, så exakt och enhetligt som möjligt
I detta blogginlägg berättar vi vad HTJ2 innebär i praktiken, vilken information som ska rapporteras, inom vilken tidsram – och hur Confirmas fastighetsförvaltningssystemet hjälper dig att förbereda dig.
Vilken information ska föras in i bostadsdatasystemet?
Med HTJ2 utökas informationsinnehållet i bostadsdatasystemet – nu inkluderas även uppgifter om underhålls- och ändringsarbeten, lån och vederlag. Målet är att dessa uppgifter ska kunna flyttas smidigt mellan olika system och möjliggöra en nationellt enhetlig datahantering.
Rapporteringsskyldigheten baseras på lag och gäller alla bostadsaktiebolag med fler än fem lägenheter, samt mindre bolag med bostadsspecifika lån.
Uppgifterna kan rapporteras antingen direkt från fastighetsförvaltningssystemet via HTJ2-gränssnittet eller via Lantmäteriverkets webbtjänst. Webbtjänsten är avsedd för husbolag som inte använder något fastighetsförvaltningssystem eller vars system inte har det nödvändiga gränssnittet.
Trots att HTJ2 väsentligt ökar datainnehållet i systemet för varje husbolag, ersätter det ännu inte disponentintyget.
Vad innebär rapporteringsskyldigheten för fastighetsförvaltningen?
Från och med den 1 juni 2025 ska gamla uppgifter om underhålls- och ändringsarbeten rapporteras till bostadsdatasystemet. Deadline för detta är 30 juni 2026 – det finns alltså fortfarande gott om tid. Endast de projekt som även finns i disponentintyget behöver föras över. Här räcker det med minimiuppgifter: husbolagets FO-nummer, projektets namn, typ av åtgärd och genomförandeår.
Från och med den 1 juli 2026 övergår man till löpande rapportering. HTJ2 inför därmed en ny rutin för fastighetsförvaltningen: information om nya underhålls- och ändringsarbeten samt behovsutredningar ska uppdateras minst en gång per år, inom en månad efter ordinarie bolagsstämma. För nya projekt krävs ett mer omfattande datainnehåll – minimiuppgifterna räcker inte längre.
Också låne- och vederlagsuppgifter måste föras in i systemet senast 30 juni 2026. Därefter ska de uppdateras årligen enligt bolagsstämmans beslut och alltid när en aktieägare betalar av sin låneandel. Uppdatering krävs också om en part med rätt att beställa disponentintyg begär det – till exempel en aktieägare.
Till skillnad från HTJ:s första fas kräver HTJ2 inte längre ett separat beslut från husbolagets styrelse för att information ska rapporteras. Lantmäteriverket behandlar inte heller uppgifterna manuellt, utan informationen uppdateras direkt i bostadsdatasystemet.
Så förbereder du dig i Confirma fastighetsförvaltningssystem
Vårt nya webbaserade fastighetsförvaltningssystem Confirma Disponent är fullt HTJ2-kompatibelt redan från början – det innehåller alla nödvändiga gränssnitt till bostadsdatasystemet, vilket gör att uppgifterna kan uppdateras direkt från Disponent utan separata arbetsmoment.
Domus innehåller ett konverteringsverktyg som gör det enkelt att omvandla gamla projekt- och ändringsarbeten till HTJ-format. Vid behov kan information även kopieras in i verktyget från separata dokument. När uppgifterna är på plats förs de vidare till bostadsdatasystemet via HTJ2-gränssnittet – smidigt och automatiskt.
För att förbereda sig för rapporteringen kan man börja med att säkerställa att nödvändig information finns i Domus eller i digitala dokument. Tack vare konverteringsverktyget behöver man ofta bara manuellt ange åtgärdstyp för äldre projekt.
Det nya verktyget är designat för att förenkla och påskynda rapporteringen till HTJ och kommer att levereras till alla som använder Domus innan övergångsfasen inleds.
Eftersom HTJ2 innebär nya skyldigheter för fastighetsförvaltningen, kan det även vara klokt att se över innehållet i isännöintisopimukset – förvaltningsavtalen. Även om ansvaret för rapportering i slutändan ligger på husbolaget, är det i praktiken ofta disponenten som sköter det. Därför är det viktigt att diskutera förändringarna öppet med husbolagets styrelse.
Så förbereder du dig för HTJ2 – sammanfattning
HTJ2 medför nya skyldigheter och rutiner för fastighetsförvaltningen – men med rätt förberedelser kan övergången hanteras smidigt. Här är det viktigaste i korthet:
- I HTJ:s andra fas rapporteras uppgifter om underhålls- och ändringsarbeten samt lån och vederlag till Lantmäteriverket.
- Grunduppgifterna ska rapporteras under perioden 1.6.2025–30.6.2026.
- Från och med 1.7.2026 övergår man till löpande rapportering.
- Fastighetsförvaltningssystemet Confirma Disponent är HTJ2-kompatibelt och innehåller alla nödvändiga gränssnitt.
- Confirma Domus HTJ-verktyg gör rapporteringen smidig och enkel.
Letar du efter ett HTJ2-kompatibelt fastighetsförvaltningssystem?

Kontakta oss
Senaste bloggarna

23.06.2025 | 2 min Läs
Hur stöder fordringshantering en smidig fastighetsförvaltning?
Hur kan fordringshantering underlätta förvaltarens vardag och stärka bostadsbolagets likviditet? I den här bloggen förklarar vi varför det lönar sig att outsourca fordringshanteringen – och hur Confirmas förvaltningssystem stöder processen på ett effektivt sätt.

19.06.2025 | 3 min Läs
Confirma vinner Kanaliigas PUBG-mästerskap i sin division
Confirmas e-sportlag vann Kanaliigas division 2-mästerskap med tight samarbete och tydlig rollfördelning. Nästa steg för laget är Masters-kvalet.

26.05.2025 | 6 min Läs
Så här väljer du rätt inpasseringssystem till ditt gym
Passerkontrollsystemet på gymmet påverkar direkt vardagens smidighet, kundupplevelsen och utvecklingen av din verksamhet. Läs vår blogg med 5 tips för att välja ett system som passar just dina behov.