Siirry sisältöön sitemap

06/07/2023 | 2 min Lukuaika

Verkkokauppa

Tuotepuun suunnittelu on verkkokaupan kehittämistä

Miten asiakkaat löytävät verkosta kauppasi ja vastaavasti kaupastasi etsimänsä tuotteet? Molempiin vastauksena on toimiva tuotepuu. Tuotepuu on kriittinen osa verkkokauppaa – sen avulla kauppa joko menestyy tai epäonnistuu.

Tuotepuulla tarkoitetaan verkkokaupan tuotenavigointia. Tuotepuun merkitystä ei voi vähätellä, sillä se määrittelee pitkälti verkkokaupan hakukone- ja konversio-optimoinnin sekä digitaalisen markkinoinnin onnistumisen. Näillä kaikilla on suora yhteys myyntiin ja liikevaihtoon.

Tehokkuutta markkinointiin hakukonenäkyvyydellä

Tuotepuusuunnittelussa olennaista on selkeys ja asiakaslähtöisyys. On tärkeää, että tuoteryhmien nimet ja myyntiartikkelit vastaavat toisiaan. Näin asiakas löytää etsimänsä. Jos asiakas etsii kumisaappaita, ja samaan kengät -tuoteryhmään on sisällytetty kaikki jalkineet lenkkareista korkokenkiin, ei asiakaskokemus välttämättä ole hyvä. Kun saappaille on olemassa oma tuoteryhmänsä, halutun tuotteen löytäminen nopeutuu ja helpottuu. Tuotepuu vaikuttaa myös verkkokaupan sisäisen sivustohaun toimivuuteen.

Hyvä tuotepuu ja informatiiviset laskeutumissivut vaikuttavat myös kannattavan ja tehokkaan markkinoinnin toteuttamiseen.

Jos asiakas klikkaa kumisaapasmainosta ja päätyy satoja erilaisia kenkiä sisältävälle sivulle, hän todennäköisesti vaihtaa melko nopeasti toiseen kauppaan. Näin myös asiakkaaseen kohdistetut markkinointipanostukset menevät hukkaan. Vastaavasti, jos asiakas löytää etsimänsä tuotteen suoraan mainosta klikkaamalla, on myös ostos todennäköisempi.

Tuotepuusuunnittelun yhteydessä verkkokaupalle laaditaan metatekstit, eli hakukoneissa näkyvät otsikot ja kuvaustekstit.

Anna verkkokaupan tehdä lisämyyntiä puolestasi

Tuotepuu voidaan rakentaa joko luettelomaiseksi, ehdottavaksi tai hybridimalliksi. Se, millainen tuotepuutyyppi kellekin sopii, riippuu pitkälti toimialasta.

Luettelomaisessa tuotepuussa asiakkaan on helppo navigoida etsimänsä tuotteen luo. Eläintarvikeliikkeessä luettelomainen tuotepuu voidaan jakaa päätasolla karkeasti esimerkiksi pesuaineisiin, trimmausvälineisiin ja ruokatarvikkeisiin.Trimmausvälineiden alla jaottelu jatkuu trimmaussaksiin, harjoihin ja pohjavillan poistajiin.

Mahdollisuuksien mukaan suosittelemme kuitenkin usein ehdottavaa tuotepuuta, sillä lisämyyntiominaisuutensa ansiosta se toimii tehokkaimmin. Ehdottavassa tuotepuussa verkkokaupan tuoteryhmät lajitellaan aihepiireittäin. Tällöin yhden pääryhmän alle voidaan koota esimerkiksi turkinkuivauskoneet, hoitoaineet ja trimmauskoneet, jotka kaikki liittyvät koiran turkin hoitamiseen.

Kun trimmaussaksia etsivä asiakas navigoi itsensä turkin hoito -pääryhmään, hän näkee kattauksen kaikista koiran turkin hoitoon liittyvistä tuotteista. Vaikutuksille alttiiksi joutuessaan asiakas ostaa todennäköisesti enemmän ja useammin, jolloin sekä konversio että keskiostos nousevat. Ehdottavan tuotepuun avulla verkkokauppa käytännössä tekee lisämyyntiä kauppiaan puolesta.

gradient background

Haluatko kuulla lisää?